Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

EDEN 2013

Laško – Evropska destinacija odličnosti v letu 2013

 

Naravne danosti termalnih voda in izjemne izkušnje sta zdravilišči Thermana Laško in Rimske terme povezali v vrhunske medicinske programe in WELLNESS doživetja, ki se povezujejo s privlačnostjo širšega območja.

eden2013.jpg Sotočje dobrega je dostopno z javnim prevozom – zdraviliškim vlakom, ki omogoča tudi različne ugodnosti. Tematske in planinske ter kolesarske poti, splavarjenje, konjeništvo, ribolov, jadralno padalstvo v tandemu – to so le nekatere možnosti za AKTIVNOSTI V NARAVI.

Športna dvorana v Laškem je ustrezno opremljena za PRIPRAVE ŠPORTNIKOV INVALIDOV in gosti njihove pomembne športne tekme, kakršen je mednarodni namiznoteniški turnir SLOVENIA OPEN.

V Thermani Laško in Rimskih termah so ustrezno urejeni dostopi za gibalno ovirane, za slepe in slabovidne pa je v sobah predvideno tudi bivanje psov vodnikov. Slabše slišečim so v Thermani Laško na voljo mobilne indukcijske zanke.

Na območju, ki posebno pozornost posveča čebelarjenju, so VRTOVI MEDOVITIH RASTLIN; vrt v zdraviliškem parku je opremljen s tablicami v Braillovi pisavi.

Okušanje lokalnih kulinaričnih posebnosti ponujajo turistične kmetije in gostinski ponudniki, ki vas vse leto razvajajo s svežimi sezonskimi jedmi iz lokalno pridelanih živil. Povprašajte po jedeh iz pregrete smetane, ki v sebi nosijo žlahtno sporočilo okolja in čaroben utrip podeželja.

Na domačiji pesnika Antona Aškerca je poleg literarno-etnološke dediščine mogoče spoznati sonaravno rejo drobnice in izdelavo ovčjih sirov, v Jurkloštru pa lahko ob izjemni poznoromanski cerkvi podoživite ljubezensko zgodbo Friderika II. Celjskega in Veronike Deseniške.

Poleti Laško poživlja tradicionalna večdnevna prireditev Pivo in cvetje, ki se vsako leto zaključi z veličastnim ognjemetom.

 

Posebna doživetja:

Destinacija Laško je letošnja zmagovalka slovenskega izbora Evropske destinacije odličnosti (EDEN). S projektom "Sotočje dobrega" je tako za Dolino Soče, Solčavskim, reko Kolpo in Idrijo postala peta destinacija s tovrstnim prestižnim nazivom.

Projekt Evropska destinacija odličnosti predstavlja enega ključnih strateških projektov sektorja za turizem Javne agencije RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit). Namen projekta je, da v Sloveniji identificiramo in nagradimo najbolj trajnostno naravnane destinacije ter tako spodbudimo njihov nadaljnji razvoj.

Tema izbora EDEN 2013, ki ga razpisuje Evropska komisija, je bil dostopni turizem, ki omogoča ljudem z različnimi fizičnimi ali psihičnimi omejitvami  ter posebnimi potrebami, neodvisno, pravično in dostojanstveno uporabo turističnih storitev. Po podatkih Zavoda Premiki predstavlja trg dostopnega turizma okoli 127,5 milijonov ljudi.
Strokovna komisija, ki jo je imenovala javna agencija SPIRIT Slovenija, je med tremi finalisti, in sicer Laško - sotočje dobrega, Radol'ca in Zeleni kras, v postopku izbora izbrala za Evropsko destinacijo odličnosti v letu 2013 v Sloveniji destinacijo Laško - sotočje dobrega.

Destinacija Laško je uspela povezati naravne vire, vrhunsko medicinsko znanje, lokalne posebnosti in zgodbe v odlične turistične produkte.
Destinacija Laško - sotočje dobrega  se ponaša s častitljivo 160 letno dediščino zdraviliške in 60-letno dediščino medicinske rehabilitacijske dejavnosti v Laškem. Komisijo pa je zelo pozitivno presenetilo, da vsa sodobna dejavnost, povezana z različnimi sestavinami dostopnega turizma, ni le ozko vezana in osredotočena na zdraviliško središče, ampak se je prav iz njega razpredla pestra mreža aktivnih dejavnosti po celotnem območju občine.

 

Video EDEN 2013

Video predstavitev EDEN Slovenija 2013

  • 3 minutna predstavitev (.MP4 1280 x 720 / 78 MB): Povezava na video TUKAJ >>
  • 1 minutna predstavitev (.MP4 1280 x 360 / 33 MB): Povezava na video TUKAJ >>


Center za šport, turizem, informiranje in kulturo - STIK Laško tako uspešno povezuje vse ponudnike in izvajalce programov, ki so namenjeni različnim zvrstem dostopnega turizma. Leta 2008 so v Občini Laško izdelali Strateški načrt razvoja invalidskega turizma, leta 2009 smo v Thermani Laško, v hotelu Zdravilišče Laško pridobilo zlati certifikat "Invalidom prijazno podjetje" in smo prejemnik EU eko marjetice. Vsa dejavnost dostopnega turizma je ustrezno razvejana po celotni občini in vanjo se vključujejo najrazličnejša društva, posamezniki in ponudniki turističnih storitev. Torej moramo besedo "dobro" v sloganu projekta oz. destinacije razumeti tako v njenem dobesednem kot tudi prenesenem pomenu. Tako "dobro" sooblikujejo naravne danosti, vse kar  izhaja iz lokalne pivovarske tradicije, vsebine, povezane z regionalnim čebelarstvom,vrtom z medovitimi rastlinami, "dobro" pa pomeni tudi paleto programov za različne ovirane osebe in vsestransko (fizično in duhovno) dostopnost turističnih vsebin. V kraju in Thermani Laško imamo bogate izkušnje s prireditvami s področja športnega turizma, tudi za ovirane in invalidne osebe. V Laško prihajajo športniki invalidi na priprave. Različnim skupinam oviranih oseb so tako dostopne vse sestavine in vsebine turističnega delovanja v občini. Fizična dostopnost ni izvedena le v okviru posameznih turističnih objektov, ampak tudi v samem mestu Laško in pri ponudbi specializiranih turističnih vsebin in programov, npr. na turističnih kmetijah, predstavitvah kulturne in naravne dediščine ter v okviru prireditev.
Destinacija Laško - sotočje dobrega je zato tudi sočutje dobrega in je odličen zgled tudi za druga območja Slovenije ter širše.

 

Koledar prireditev

Prejšnji mesec December 2018 Naslednji mesec
P T S Č P S N
week 48 1 2
week 49 3 4 5 6 7 8 9
week 50 10 11 12 13 14 15 16
week 51 17 18 19 20 21 22 23
week 52 24 25 26 27 28 29 30
week 1 31
 
g_partnerji.gif
 
g_partnerji.gif

lasko.gif


logo_lasko.jpg

 

© 2013 STIK, Center za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško. T: +386 3 733 89 50. E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Da bi vam olajšali uporabo spletne strani uporabljamo piškotke (ang. cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne boste spremenili nastavitev brskalnika, pomeni da soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih

Soglašam!

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Pridobljene informacije in podatke bomo skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe izvajanja storitev.

1. O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.


2. Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.


3. Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

4. Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.


Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.