Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Predstavitev

V središču starega mestnega jedra, v neposredni bližini cerkve sv. Martina in knjižnice, na Aškerčevem trgu št. 5, je prenovljena stara trška kašča, kjer domuje Muzej Laško.


Muzej Laško, Aškerčev trg 5, Laško

Na pobudo laškega humanista in naravoslovca Karla Valentiniča, je bil leta 1907 muzej ustanovljen pod okriljem Olepševalnega društva, ki je v tistem času bdelo nad kulturno-turističnim dogajanjem v mestu.

 

Prvotna zbirka, ki je ob nastanku premogla nekaj fragmentov rimskih nagrobnih spomenikov, koščke keramike iz rimskega in predrimskega obdobja ter zbirko umetelno izdelanih ur, posodja ter starinskega pohištva, je pod budnim očesom vsesplošno razgledanega Karla Valentiniča ter prizadevnim zbirateljskim delom prebivalcev Laškega in okolice (predvsem šolarjev), kaj kmalu prerasla začetne okvirje in danes tvori bogato zbirko kulturne in naravne dediščine našega kraja.

V dolgi zgodovini svojega obstoja je laški muzej zamenjal kar nekaj upraviteljev in kustosov. Vsak od njih mu je vtisnil svoj pečat, ki je zaznamoval muzejsko dejavnost v določenem obdobju.

Muzej je vedno služil svoji osnovni dejavnosti, to je hranjenju za mesto in okolico pomembnih zgodovinskih dokumentov, bogatenju zbirke fotografskih pričevanj, zbiranju različnih predmetov kulturno-zgodovinskega pomena in razstavljanju muzealij. V ta namen so bile v preteklosti organizirane in javnosti predstavljene številne tematske razstave posvečene varovanju naravne in kulturne dediščine, obeležitvi različnih obletnic in predstavitvi zanimivosti in posebnosti Laškega in okolice. Manjkale niso niti razstave eminentnih slovenskih akademskih likovnih umetnikov.

Ob stoti obletnici je Muzej Laško ponovno na široko odprl svoja vrata obiskovalcem. Ogledati si je mogoče stalne razstave, priložnostne razstave ...

 
Povezava na prireditve v MUZEJU LAŠKO >>

 

Koledar prireditev

Prejšnji mesec December 2018 Naslednji mesec
P T S Č P S N
week 48 1 2
week 49 3 4 5 6 7 8 9
week 50 10 11 12 13 14 15 16
week 51 17 18 19 20 21 22 23
week 52 24 25 26 27 28 29 30
week 1 31
 
g_partnerji.gif
 
g_partnerji.gif

lasko.gif


logo_lasko.jpg

 

© 2013 STIK, Center za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško. T: +386 3 733 89 50. E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Da bi vam olajšali uporabo spletne strani uporabljamo piškotke (ang. cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne boste spremenili nastavitev brskalnika, pomeni da soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih

Soglašam!

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Pridobljene informacije in podatke bomo skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe izvajanja storitev.

1. O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.


2. Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.


3. Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

4. Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.


Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.