Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Muzejske zbirke

ARHEOLOŠKA ZBIRKA

 
Lonček iz žgane gline

Zbirka hrani fragmente keramike iz rimskega in predrimskega obdobja. Nekaj je tudi v celoti ohranjenih primerkov antičnih skodel in vrčev ter glinenih uteži. Obdobje starega Rima je zastopano z deli nagrobnih spomenikov, posebno mesto pa ima otroški kamniti sarkofag, najden na Vrhu nad Laškim.

 

ETNOLOŠKA ZBIRKA

 
Možnar

Sistematično zbiranje ustanovitelja muzeja je bilo zelo intenzivno na etnografskem področju. Vidi se, da je Karla Valentiniča etnologija intenzivno zanimala. Stare kolovrate, čelesnike, glineno posodo, kmečko orodje in ključavnice so v glavnem v muzej prinesli šolarji, ki jih je Valentinič vzpodbujal k zbiranju starin. Poleg drobnega inventarja, so tu shranjene tudi umetelno poslikane skrinje in celo leseni plug. Marsikatero današnjo muzealijo so prinesli in muzeju podarili okoliški prebivalci, ko so čistili podstrešja svojih hiš.

 

GEOLOŠKA ZBIRKA

 
Spodnja čeljustnica jamskega medveda

V zbirki je shranjeno in deloma na stalni razstavi razstavljeno veliko število fosilnih ostankov rastlin in živali, predvsem iz obdobja, ko se je na področju vzhodne Slovenije razprostiralo obsežno Panonsko morje (miocen). Bogata je zbirka okamnelih lupin mehkužcev (školjke in polži), zanimivi so zobje pradavnih morskih psov, prava posebnost v slovenskem prostoru pa sta dva fosilizirana oklepa sladkovodnih terciarnih želv. V zbirki je tudi nekaj starejših fosilnih ostankov iz obdobja triasa in jure, ter mlajših iz časa, ko so se v votlinah skrivali jamski medvedi, po močvirjih sprehajali losi na obsežnih pašnikih pa podile črede divjega goveda.

 

KULTURNO-ZGODOVINSKA ZBIRKA

 
Fonograf

Kulturno-zgodovinski del muzejskih eksponatov je zastopan z veliko zbirko steklenih kozarcev in steklenic ter porcelanaste posode in vrčkov za pivo. Vsa posoda izvira iz 19. ali 20.stoletja, starejših je le nekaj pivskih vrčkov. V zbirki se nahajajo tudi leseni in medeninasti svečniki iz različnih stilnih obdobij ter bogato umetelno okrašene stoječe in stenske ure.


Bogato zbirko hladnega (sablje, meči, helebarde noži, buzdovani, bikovke …) in strelnega orožja (pištole, vojaške in lovske puške, topovske krogle …) dopolnjujejo pripomočki za uklepanje in mučenje zapornikov.

 

FOTO IN DIATEKA

 
Laško iz leta 1870

Iz časa, ko so tudi pri nas pričele nastajati prve fotografije in so potujoči mojstri v svoje objektive ujeli utrip trškega in kasneje mestnega življenja, so v muzeju shranjeni številni slikovni dokumenti. Kasneje se je iskanju starih fotografij pridružilo še sistematično zbiranje fotografskih zapisov različnih dogodkov v našem mestu. Fotografski materiali so bili uporabljeni pri številnih tematskih razstavah, pa tudi za knjižno monografijo o mestu. Foto in diateka sta sistematično urejeni po avtorjih in tematiki. Zanimivo je skozi fotodokumentacijo slediti razvoju in spreminjanju mesta in okolice.

 

Koledar prireditev

Prejšnji mesec December 2018 Naslednji mesec
P T S Č P S N
week 48 1 2
week 49 3 4 5 6 7 8 9
week 50 10 11 12 13 14 15 16
week 51 17 18 19 20 21 22 23
week 52 24 25 26 27 28 29 30
week 1 31
 
g_partnerji.gif
 
g_partnerji.gif

lasko.gif


logo_lasko.jpg

 

© 2013 STIK, Center za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško. T: +386 3 733 89 50. E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Da bi vam olajšali uporabo spletne strani uporabljamo piškotke (ang. cookies). Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Če ne boste spremenili nastavitev brskalnika, pomeni da soglašate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih

Soglašam!

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Pridobljene informacije in podatke bomo skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe izvajanja storitev.

1. O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.


2. Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.


3. Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

4. Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.


Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.